lördag 13 september 2008

Scenario, pt 1

Följande scenario skrev vi ihop om stackars Sebastian (en figur baserad på våra intervjuer, vänner och bekanta, och egna erfarenheter) och hur illa han har det innan han har fått tillgång till vårt system...

Sebastian, 21, köper en macka i café Baljan på nio-rasten. Han har inte hunnit äta frukost eftersom han försov sig imorse. Det är ingen ovanlighet för honom - när man går i skolan från åtta till fem varje dag blir man lätt lite sliten. När det är dags för lunch köper Sebastian en likadan macka. Det känns lite torftigt, men han hade ingen matlåda hemma att ta med sig.

För att orka sig igenom den långa dagen köper Sebastian flera koppar kaffe i det billiga sektionskaféet. Ändå somnar han i mitten av tre-föreläsningen, det är så otroligt svårt att koncentrera sig på matten så här på eftermiddagen. På kvartsrasten köper han därför klägg och ännu mer kaffe, med följden att magen gör uppror. Efterson kaffe är vätskedrivande leder det även till att Sebastian blivit uttorkad, men det vet han själv inte om – han känner sig bara ännu tröttare.

Vid femtiden åker Sebastian hem till korridoren. Hans plan är att plugga lite linjär algebra för att ta igen det han på grund av sin brist på koncentration missade på dagens föreläsningar och lektioner. Men han lägger sig först på sängen en liten stund för att pusta ut efter den långa dagen, och somnar omedelbart. Vid sju vaknar han med ett ryck, och får genast panik. Det kurrar i magen men han har ingen mat i kylen, så han stoppar i sig några digestivekex för att dämpa hungern. ”Jag kan inte äta pizza igen…” funderar Sebastian och beslutar att gå till affären för att köpa något, så han blir mätt. Sedan kan han kanske hinna med ett par timmars plugg ändå.

Men på väg till affären ringer en kompis och bjuder in Sebastian till filmkväll. ”Asch”, tänker Sebastian. ”Om jag ska hitta på mat, handla den och laga den, kommer jag ändå inte hinna plugga ikväll.” Han köper en köttbullmacka på Statoil på vägen. Väl hemma hos kompisen bjuds de på popcorn till filmen, så det kompletterar han med. Sebastian kommer hem till sitt rum strax efter midnatt. När han lagt sig är huvudet fullt av dåligt samvete och stress, och han kan inte sova på ett par timmar. Vid tre-tiden faller han slutligen utmattad i sömn, med mobilens alarm ställt på 07.00.

Inga kommentarer: