onsdag 10 september 2008

Bilder på idéskisserna

Det här är alla skisser som presenterades på gruppmötet idag. Till detta möte hade samtliga deltagare i uppgift att skissera tre grova förslag på lösningar. Dessa förslag diskuterades och kunde seedan ligga till stöd för vidare utforskning av området.
Ovan finns tre förslag på en hemsida som har olika fokus. Antingen fungerar den som ett planeringsstöd för veckoplanering, eller så kan den hjälpa användaren att uppnå mål denne satt upp för sin kosthållning (mer varierad mat, gå upp/ner i vikt och så vidare). Slutligen fanns också ett förslag att hemsidan ska hjälpa användaren att variera sina favoritrecept och prova nya rätter utifrån dessa.
Ovanstående två bilder representerar idén med ett smart chip som kan ha koll på användarens blodvärden och utifrån dessa rekommendera vad användaren bör äta mer av. Chipet kommunicerar med användarens dator där det lagrar och visar statistik.Denna bild visar en livsstilshemsida som grundar sig på den budget användaren angett. Hemsidan försöker sedan föreslå en varierad och hälsosam kost utifrån de budgetramar som finns.Studentens mat-och-sovklocka är tänkt att säga till när man ska äta innan man hinner bli trött eller hungrig så att man orkar med studierna hela skoldagen.Denna skiss föreställer en handhållen artefakt som du kan planera recept i, få ut inköpslistor och som är lätt att ha med sig. Fokus ligger på att recepten ska visas steg för steg i korta intervaller med enkla instruktioner. Artefakten är diskbar.Här ovan skisseras förslag på en hemsida som fokuserar på inspiration och att användaren ska äta mat som hör ihop med årstiden. Detta ger större möjlighet att äta lokalproducerat.Här finns dels ett förslag på ett mat-tillägg till WII Fit, där användarens planerade viktförändring kan stödjas med kostförslag, och dels en grundläggande skiss på en matplaneringshemsida med ungefär samma funktioner som tidigare hemsideskisser.Här kan man se ett förslag på lösning till hur man matar in vilken mat man ätit. Istället för att skriva in varje maträtt kan man fotografera den med mobilen och få förslag på vad det är.Matgenereraren var tänkt som en fast terminal i mataffären, där man kan få recepttips på veckans extraprisvaror och även förslag på enkla maträtter man kan göra stora omgångar av.På denna skiss fokuseras på att man inte ska behöva slänga mat. Mobilen har en applikation som har koll på vad du har i kylskåp och skafferi och även när de olika varorna bör användas. Varor med streckkoder kan scannas in i mobilen, medan varor som saknar streckkod, t ex tomater, vägs med hjälp av vågkroken på mobilen.Slutligen presenteras ännu ett hemsideförslag. Detta är en sida med en stor receptdatabas som kopplas till livsmedelsverkets databas över näringsinnehåll för att man ska kunna se näringsdeklaration för olika recept. Man ska kunna göra veckoplaneringar och se dessa samt inköpslista i mobilen.

1 kommentar:

Gro sa...

Massa idéer, det här blir nice!